Skip to main content

aflossingsvrije hypotheek

Een aflossingsvrije hypotheek is een hypotheekvorm waarbij je gedurende de looptijd van de lening alleen rente betaalt en geen aflossingen doet op het geleende bedrag. Dit betekent dat je gedurende de looptijd geen kapitaal opbouwt en aan het einde van de looptijd het volledige hypotheekbedrag nog steeds openstaat.

Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je periodiek rente over het openstaande hypotheekbedrag. De rente kan vast zijn voor een bepaalde periode of variabel zijn, afhankelijk van de gekozen rentevorm/rentevaste periode.

Het voordeel van een aflossingsvrije hypotheek is dat de maandelijkse betalingen laag zijn in vergelijking met andere hypotheekvormen, zoals een annuïteiten- of lineaire hypotheek. Dit kan gunstig zijn als je meer financiële ruimte wilt hebben in je maandelijkse budget.

Echter, er zijn ook enkele belangrijke overwegingen en mogelijke nadelen bij een aflossingsvrije hypotheek:

  1. Geen kapitaalopbouw/aflossing van de openstaande schuld: Omdat je geen aflossingen doet, bouw je geen kapitaal op gedurende de looptijd van de lening. Dit betekent dat je aan het einde van de looptijd nog steeds het volledige hypotheekbedrag moet aflossen.

  2. Risico van restschuld: Doordat je geen aflossingen doet, loop je het risico dat de waarde van je woning aan het einde van de looptijd lager is dan het openstaande hypotheekbedrag. Dit kan leiden tot een restschuld die je moet aflossen.

Aflossingsvrije hypotheken zijn niet voor iedereen geschikt en het is belangrijk om de financiële risico's en gevolgen op lange termijn zorgvuldig af te wegen. Het is verstandig om advies in te winnen bij ons om te bepalen of een aflossingsvrije hypotheek past bij jouw persoonlijke financiële situatie en doelstellingen.