Skip to main content

lineaire hypotheek

Een lineaire hypotheek is een hypotheekvorm waarbij de lening gedurende de looptijd in gelijke bedragen wordt afgelost. Dit betekent dat de aflossingen elke maand hetzelfde blijven, terwijl de rente over het openstaande hypotheekbedrag wordt berekend.

Bij een lineaire hypotheek betaal je elke maand een bedrag dat bestaat uit een aflossingsdeel en een rentedeel. Aan het begin van de lening is het rentedeel hoger, omdat dit wordt berekend op basis van het volledige hypotheekbedrag. Naarmate de lening wordt afgelost, neemt het openstaande bedrag af en daarmee ook het rentedeel van de betalingen. 

Het aflossingsdeel blijft gedurende de looptijd gelijk. Hierdoor dalen de totale maandelijkse betalingen na verloop van tijd, omdat de rentelast afneemt. 

Het voordeel van een lineaire hypotheek is dat je de lening sneller aflost en daardoor minder rente betaalt over de gehele looptijd. Dit kan op de lange termijn kosten besparen. Het nadeel is dat de maandelijkse betalingen aan het begin van de lening hoger zijn dan bij andere hypotheekvormen, omdat er direct wordt afgelost.

Bij het afsluiten van een lineaire hypotheek is het belangrijk om rekening te houden met je financiële situatie en zeker te stellen dat je de hogere betalingen aan het begin van de lening kunt dragen. Het is altijd verstandig om advies in te winnen bij ons om te bepalen of een lineaire hypotheek de juiste keuze is voor jouw specifieke omstandigheden.