Skip to main content

hypotheekvormen

Er zijn verschillende hypotheekvormen beschikbaar, elk met zijn eigen kenmerken en voorwaarden. Hier zijn enkele veelvoorkomende hypotheekvormen:

  1. annuiteitenhypotheek: is een hypotheek waarbij de betalingen gedurende de looptijd gelijk blijven, bestaande uit een combinatie van rente en aflossing.

  2. lineaire hypotheek: Bij een lineaire hypotheek blijven de aflossingen gedurende de looptijd gelijk, maar de rente wordt berekend op het openstaande bedrag. Hierdoor dalen de maandelijkse betalingen na verloop van tijd, omdat de rentelast afneemt.

  3. aflossingsvrije hypotheek: Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je gedurende de looptijd alleen rente. Er wordt geen aflossing gedaan op de lening, waardoor de maandelijkse betalingen lager zijn. Aan het einde van de looptijd moet de lening in één keer worden afgelost.

  4. spaarhypotheek: Bij een spaarhypotheek betaal je rente en premie voor een levensverzekering of kapitaalverzekering. De premies worden gebruikt om een kapitaal op te bouwen, waarmee aan het einde van de looptijd de hypotheek geheel of gedeeltelijk wordt afgelost.

  5. beleggingshypotheek: Bij een beleggingshypotheek betaal je rente en beleg je tegelijkertijd in een beleggingsproduct. Aan het einde van de looptijd wordt de hypotheek (gedeeltelijk) afgelost met de opbrengst van de beleggingen.

  6. bankspaarhypotheek: Bij een bankspaarhypotheek betaal je rente en spaar je tegelijkertijd in een geblokkeerde spaarrekening of een verzekering. Met het gespaarde bedrag wordt aan het einde van de looptijd (een deel van) de hypotheek afgelost.

De keuze voor een hypotheekvorm hangt af van verschillende factoren, zoals jouw financiële situatie, risicobereidheid en persoonlijke voorkeuren. Het is belangrijk om je door ons goed bij te laten praten om de juiste hypotheekvorm te kiezen die echt past bij jouw specifieke omstandigheden.