Zo gewoon, dat water uit de kraan......of toch niet?

drinkwater

Je hebt een nieuw huis gekocht, je bent bezig met het uitpakken van de verhuisdozen en je krijgt dorst. Je loopt even de keuken in, tapt een lekker glaasje water uit de kraan en de dorst is gelest. Normaalste zaak van de wereld. Toch?

Via 18.000 kilometer aan leidingwerk pompt het waterbedrijf water naar jouw kraan....

Bron: website Brabant water

Drinkwater wordt gemaakt van grondwater. Het waterbedrijf (Brabant Water in ons geval) pompt het water op uit de bodem, zuivert het water en voegt er verder helemaal niets aan toe, behalve wat zuurstof (om het water langer houdbaar te maken en lekkerder te laten smaken). Vervolgens wordt het water via een leidingwerk van 18.000 km naar onze kranen gepompt. Natuurlijk is het proces veel uitgebreider dan we hier schrijven, maar grofweg komt het hier op neer. En water uit Tilburg is het lekkerste van het hele land zegt men. 

De regenbui welke duizenden jaren viel komt anno 2021 dus weer gewoon uit de kraan. En die regenbui viel in de Ardennen of de Belgische Kempen, kwam op een ondoordringbare grondlaag terecht en zakte stil aan af naar de Noordzee. En juist dat water wordt nu opgepompt zodat we het gewoon kunnen drinken, koffie of thee van kunnen zetten of om lekker in te baden. 


Hoe het water uiteindelijk smaakt is afhankelijk van de ondergrondse reis die het heeft gemaakt voordat we het nu naar boven pompen. Onderweg komt het water allerlei mineralen tegen welke uiteindelijk een belangrijke bijdrage leveren aan de kwaliteit van het water. 

Douchen? Hartstikke zonde toch?

De rijkdom van ons 'plat water' maakt het bijna zonde om er onder te douchen, laat staan om er een bad mee vol te laten lopen. 

Toch kunnen we dit gerust doen, zij het op een bewuste manier. Sta eens een keer stil bij het proces zoals hierboven omschreven en besef dat het geen vanzelfsprekendheid is dat er gewoon drinkbaar, schoon en lekker water uit jouw kraan stroomt. 

Laat het water uit de supermarkten in het vervolg staan en vul een flesje met ons eigen, Brabantse water. Veel beter voor het milieu en zo'n flesje uit de supermarkt is misschien wel vijfhonderd keer zo duur. 

Als iemand het weet....
Is een bouwdepot nog mogelijk bij het afsluiten va...

Related Posts

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.kempenburg.nl/

je kunt ons vinden op funda

Kempenburg Intermediair b.v.

huislijn.nl

aangesloten bij Kifid

je kunt ons vinden op roxxle.nl

bekijk ons woningaanbod op pararius.nl
  • waar vind je ons?
  • KEMPENBURG INTERMEDIAIR B.V.
  • Besterdring 81
  • 5014 HH TILBURG (NL)
  • 013-5770395
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


© 2021 Kempenburg Intermediair b.v.