• Home
  • Blog
  • Kempenburg
  • Wat is het verschil tussen een lineaire hypotheek en een annuïteitenhypotheek ?

Wat is het verschil tussen een lineaire hypotheek en een annuïteitenhypotheek ?

welke-hypotheek-moet-ik-kiezen

Wat wil je per maand maximaal kwijt zijn voor de hypotheeklasten ? 

Het antwoord op deze vraag bepaalt voor een groot gedeelte de keuze v.w.b. de hypotheekvorm

Het grootste verschil tussen beide hypotheekvormen zit hem in de wijze waarop de hypotheek wordt afgelost. De maandlasten bestaan bij beide vormen uit de aflossing van de hypotheek én uit het bedrag voor de rente.

Bij de lineaire hypotheek los je iedere maand exact hetzelfde bedrag af. Je deelt het hypotheekbedrag door 360 maanden (een hypotheek loopt meestal 30 jaar x 12 maanden = 360 maanden). Je hebt dan van de totale maandlast de aflossingscomponent te pakken. Hiernaast betaal je de hypotheekrente over het deel van de hypotheek dat nog niet is afgelost. 

Doordat de hypotheek op zich steeds lager wordt omdat je maandelijks een deel van deze hypotheek aflost, zal ook het bedrag dat je betaalt voor de rente steeds lager worden. Kortom; de maandlasten worden naarmate het verstrijken van de looptijd steeds lager.

Doordat je aflost wordt naarmate de looptijd verstrijkt de renteaftrek ook steeds lager. Deze aftrek is n.l. gekoppeld aan de rente welke je betaalt, en die wordt steeds minder.

Bij de annuïteitenhypotheek werkt het net even iets anders dan bij de lineaire hypotheek. Ook bij de annuïteitenhypotheek bestaat de maandlast uit de te betalen rente en de aflossing. De maandlast bij de annuïteitenhypotheek is, in tegenstelling tot de lineaire hypotheek, iedere maand hetzelfde. De samenstelling van dit maandbedrag varieert wel iedere maand; zo is de component aflossing in het begin laag en stijgt naarmate de looptijd en is de component rente in het begin hoog en daalt naarmate het verstrijken van de looptijd. 

Doordat je minder rente betaalt zal ook, naarmate het verstrijken van de looptijd, de hypotheekrente-aftrek iedere maand minder worden. Bruto gezien betaal je dus iedere maand hetzelfde, netto (is bruto minus het voordeel van de belastingaftrek) ga je dus steeds meer betalen. 

Onder aan de streep is de lineaire hypotheek het goedkoopst

Kempenburg Intermediair

Het is niet mogelijk om zonder een grondige analyse aan te geven welke van beide hypotheekvormen het beste voor je is. Bij een lineaire hypotheek betaal je aan het begin van de looptijd van de hypotheek meer; dit kan een reden zijn om toch te kiezen voor een annuïteitenhypotheek. Bij een annuïteitenhypotheek heb je na enkele jaren minder afgelost dan bij een lineaire hypotheek. Als dat wenselijk is, dan is de lineaire hypotheekvorm een goede keuze. 

Het zal duidelijk zijn dat na een grondige analyse van jouw wensen en mogelijkheden de keuze voor één van beide vormen verantwoord gemaakt kan worden. We helpen je daar graag bij. 

Oh ja: wist je dat je tijdens de looptijd van vorm kan veranderen?  

Even oppassen met het verhuren van je woning met e...
4 trends op een drukke woningmarkt

Related Posts

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.kempenburg.nl/

je kunt ons vinden op funda

Kempenburg Intermediair b.v.

huislijn.nl

aangesloten bij Kifid

je kunt ons vinden op roxxle.nl

bekijk ons woningaanbod op pararius.nl
  • waar vind je ons?
  • KEMPENBURG INTERMEDIAIR B.V.
  • Besterdring 81
  • 5014 HH TILBURG (NL)
  • 013-5770395
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


© 2021 Kempenburg Intermediair b.v.