Einde looptijd (aflossingsvrije) hypotheek in zicht? Kom in actie

Overwaarde

Deze blog gaat over de looptijd van een hypotheek en dan vooral over als we aan het einde van deze looptijd komen.

De looptijd van een hypotheek is doorgaans gesteld op 30 jaar. De bank zal aan het einde van de looptijd in eerste instantie verzoeken om de hypotheek af te lossen. Als er geen of onvoldoende kapitaal is om de hypotheek mee af te lossen, dan zal worden beoordeeld of het verlengen van de hypotheek een optie is. Let op: het verlengen van de looptijd gebeurt niet automatisch. 


De hypotheek wordt automatisch verlengd aan het einde van de looptijd, toch?

Een veel gestelde vraag tijdens adviesgesprekken

In eerste instantie zal de bank dus vragen om de uitstaande schuld terug te betalen. Als de lopende hypotheek volledig aflossingsvrij is afgesloten, kan dit om veel geld gaan. Ook kan het voorkomen dat de opbrengst uit een levensverzekering (spaar- leven- of beleggingsverzekering)/bankspaarproduct te laag is om de hypotheek mee af te lossen. 

De meeste banken zullen, in het geval er niet kan worden afgelost, bekijken of het verlengen van de looptijd een mogelijkheid is. Hierbij kan de hypotheek wederom een looptijd van 30 jaar krijgen. Hierbij zijn echter wel een aantal zaken van belang. 

Op de eerste plaats zal gekeken worden of het inkomen nu, maar ook later (!) voldoende is om de lasten van de lopende hypotheek, te kunnen voldoen. Hierbij is ook van belang dat op een gegeven moment de hypotheekrente niet langer fiscaal aftrekbaar zal zijn. 

Het kan hierbij voorkomen dat het inkomen op dit moment toereikend is, maar later, na pensionering, niet meer. Als het pensioeninkomen binnen nu en 10 jaar van toepassing wordt, dan nemen we dit pensioen-inkomen nu mee bij de toetsing. Ligt de pensioendatum verder weg dan 10 jaar, dan wordt dit inkomen nog niet meegenomen in de toetsing. 

Het ligt hierbij dus voor de hand dat in het geval het pensioeninkomen te laag is, de bank niet zonder meer de looptijd van de hypotheek zal gaan verlengen. In dat geval moet dus de hypotheek worden afgelost, wat een probleem op zal leveren in het geval er geen of onvoldoende kapitaal aanwezig is.

Op de tweede plaats zal ook gekeken worden naar de waarde van de woning. Hier verwachten we op dit moment minder problemen mee gezien de stijgende prijzen van woningen. Als de waarde van de woning onder de schuldrest van de hypotheek ligt, zal de bank ook niet zo maar gaan verlengen. Zij zullen eerder verzoeken om de hypotheek af te lossen tot aan minimaal de waarde van het huis, alvorens tot verlenging van de looptijd over te gaan. 

Laat ons een keer de lopende hypotheek onder de loep leggen om te beoordelen of er moeilijkheden zullen ontstaan op het moment dat het einde van de looptijd van de hypotheek daar is. Neem gerust contact op met ons om e.e.a. te bespreken. Moet je in actie komen, dan helpen we je graag. 

locatie Kempenburg Intermediair b.v. Tilburg

Je huis of je leven!

Related Posts

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.kempenburg.nl/

je kunt ons vinden op funda

Kempenburg Intermediair b.v.

huislijn.nl

aangesloten bij Kifid

je kunt ons vinden op roxxle.nl

bekijk ons woningaanbod op pararius.nl
  • waar vind je ons?
  • KEMPENBURG INTERMEDIAIR B.V.
  • Besterdring 81
  • 5014 HH TILBURG (NL)
  • 013-5770395
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


© 2021 Kempenburg Intermediair b.v.