Als iemand het weet....

funda-logo

Dan is het Funda wel. Tenminste heel veel als het op de woningmarkt aankomt. 

Op Funda staat zo'n beetje heel onroerend Nederland vermeld waarvoor een nieuwe eigenaar wordt gezocht. En die nieuwe, toekomstige eigenaren kijken graag en veel op Funda voordat de kogel door de kerk is. Funda weet, aan de hand van metingen (bezoekersaantallen, kliks op bepaalde delen binnen de website etc) hoe aspirant kopers zich gedragen en kan zelfs voorspellingen afgeven op basis van trends in deze metingen. 


Als iemand het dus weet........

is het Funda wel.

Verwachtingen voor 2021 

Nu de funda Index een aantal maanden de stand van wonend Nederland bijhoudt, zijn er genoeg inzichten die een indicatie geven voor wat kopers en verkopers in 2021 van plan zijn. Bepaalde resultaten komen maandelijks terug en worden steeds sterker. Op basis daarvan worden vijf verwachtingen geschetst voor 2021.

 1. Groeiend optimisme over de woningmarkt – Een steeds groter wordende groep verwacht dat in 2021 de woningmarkt wat ontspant. Zij denken dat de markt over een half jaar gunstiger is voor koop (+7%) en wat ongustiger voor verkoop (-24%), dankzij meer aanbod en lagere huizenprijzen. "Dit laat onverlet dat de markt zeer gespannen zal blijven, maar we proeven op basis van ons onderzoek voorzichtig optimisme aan de kant van de kopers. Ondanks dat er momenteel nog steeds een enorme krapte is en er in die zin geen directe aanleiding voor is," aldus Funda.
 2. Druk van kopers en verkopers ligt op eerste helft van 2021 – De helft van de kopers en verkopers met concrete plannen zet hier in 2021 druk op. Binnen het eerste half jaar van 2021 willen zij een woning hebben gekocht of verkocht. Funda: 'We zien dat vooral starters hun plannen binnen nu en een half jaar willen uitvoeren. Niet heel gek, want de urgentie is gezien hun woonsituatie vaak wat groter. Voor een groot deel van deze groep duurt de zoektocht overigens relatief lang, 17% zoekt al langer dan twee jaar.' 
 3. Kopers houden ondanks krapte zo lang mogelijk vast aan strategie – De meeste woningzoekers (46%) gaan het nieuwe jaar in met dezelfde zoekstrategie als in 2020. Ondanks dat ruim een kwart van de kopers denkt dat de kans van slagen ook in 2021 klein is door de grote concurrentie. Een sentiment dat vooral in de stad heerst. Indien het dit jaar niet lukt om een woning te vinden, zou een derde wel de plannen aanpassen.
 4. Starters tonen de meeste flexibiliteit – Starters zijn in 2021 het flexibelst in hun zoektocht naar een woning. Zij zijn het meest bereid om af te wijken van hun plan om zo hun kansen te vergroten. Het inschakelen van de hulp van een aankoopmakelaar of zoeken in een andere regio moeten starters daarbij helpen. Ook zijn starters eerder bereid om concessies te doen door hun budget te verhogen of door hun woonwensen aan te passen.
 5. Dorp wint verder aan populariteit – Sinds de coronacrisis zijn steeds meer kopers op zoek naar meer leefruimte, zowel buiten als binnen. De behoefte aan buitenruimte is zelfs een voorname reden om te verhuizen. Hiermee neemt ook de interesse in een verhuizing van stad naar dorp toe. Funda: 'We zien dat de coronacrisis in 2020 de behoefte aan buitenruimte verder heeft aangewakkerd en we verwachten dat deze trend in 2021 verder doorzet.' 


Bekijk ook ons blog over de Tilburgse woningmarkt:

...

Je huis of je leven! - Blog

De woningmarkt in tilburg e.o. is behoorlijk over-verhit geraakt de laatste jaren. Wij geven je graag tips om toch een woning te kunnen kopen.
Kopen zonder voorbehoud; (on)verstandig?
Zo gewoon, dat water uit de kraan......of toch nie...

Related Posts

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.kempenburg.nl/

je kunt ons vinden op funda

Kempenburg Intermediair b.v.

huislijn.nl

aangesloten bij Kifid

je kunt ons vinden op roxxle.nl

bekijk ons woningaanbod op pararius.nl
 • waar vind je ons?
 • KEMPENBURG INTERMEDIAIR B.V.
 • Besterdring 81
 • 5014 HH TILBURG (NL)
 • 013-5770395
 • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


© 2021 Kempenburg Intermediair b.v.